Kreta - Kuchnia

Kuchnia kreteńska uważana jest za najzdrowszą na świecie. Tę teorię potwierdziły badania przeprowadzone w latach 50 i 60 XX wieku. Porównano wówczas kuchnię kreteńską z kuchnią obecną w takich państwach jak: Korfu, USA, Japonia, Południowe Włochy oraz Holandia.

Od dawna wiadomo, że mieszkańcy Krety są narodem długowiecznym, który cechuje najniższy współczynnik zachorowalnności na owotwory i choroby serca.

 

Zatem w czym tkwi sekret najzdrowszej kuchni na świecie?

Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle proste. Kuchnia kreteńska bazuje przede wszystkim na naturalnych produktach czerpanych z własnych upraw i hodowli oraz na nisko przetworzonych składnikach. W ich diecie nie może zabraknąć świeżych warzyw, owoców, serów kozich, mleka, produktów jęczmiennych, ryb, mięsa króliczego, jagnięciny oraz koziny, które hodowane są w wioskach. Nie można również zapomnieć o oliwie z oliwek, gdyż jest to jedyny olej bogaty w niskonasycone kwasy tłuszczowe, mające właściwości antynowotworowe. Produkty te dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie istotna jest ilość spożywanych posiłków, ale użyte produkty w procesie ich przygotowywania. Na stołach królują warzywa oraz niektóre gatunki roślin górskich, doprawione aromatycznymi ziołami oraz miodem. Podczas posiłków konsumowane jest wino wytrawne.

Dania, które warto spróbować na wyspie, to na pewno: KOLOKITHOKEFTEDES, DAKOS, HORIATIKI, SOUVLAKI, GYROS, ARNI ME ANGINARIS, KALITSUNIA, SFAKIANES PITES.

 

Jeżeli już wróciliśmy z podróży i chcielibyśmy odtworzyć niedawno odkryte, wakacyjne smaki polecamy zapoznać się z sympatycznym blogiem, na którym opisano wiele dań kuchni kreteńskiej.